Heel fijn om te doen, mooie combi van oefeningen.

“Intens contact, fijn met de paarden en ik kreeg steun van collega’s. Door subtiel te spiegelen geven de paarden enorm veel informatie. Coach speelde prima in op wat er gebeurde, het werd een heel fijn en verhelderend proces. Ze gunt iedereen z’n inzicht, is er met volledige aandacht. Het was helemaal super. Prachtige en fijne sfeer. 

Diny.

Interessant, bijzonder en inzichtgevend.

“Mooi hoe iedereen met eigen vraag bezig kon. Heel bijzonder om te merken wat een plan hebben doet. Ik merkte dat ik me makkelijk van mijn pad laat brengen en wat een verschil het maakt om regie te nemen over eigen pad. Coach werkte integer en respectvol. Prettige en bijzondere ervaring. Mooie locatie. 10.”

Justine.

Super lieve paarden, mooie locatie, prachtig weer, leuke coach, leuke groep.

“Situatie met paarden blijkt metafoor voor iedere denkbare situatie in t echte leven. Coach deed t super leuk. Juiste vragen, helpt in denken, vriendelijke open sfeer, deskundig en vaardig.  9 . ( Er is vast altijd iets dat beter kan heb ik geleerd, maar ik kan het zo niet bedenken). 

Suzan.

Heel veilige leeromgeving.

“Mooi dat het gedrag van het paard niet geïnterpreteerd wordt Erg leuk, verrassend en leerzaam. Ook spannend want voor het paard kun je niets verbloemen. Heerlijke liefdevolle sfeer. Een absolute aanrader, zeker voor iemand die erg ‘hoofdig” is. 10. “

Janneke.

Super goed! Heb ervaren dat er meer kan dan we denken.

“Openheid. Door de paarden herken je je eigen blokkades. De coaches hebben goed ingetuned  in wat er gaande is binnen het team. De coaches zijn goed onderlegd. Super goed gevoel aan overgehouden. + + 10. Aanrader.”

Monique.

Goed, geloofwaardig en zinvol.

“Het team ging van een oude naar een nieuwe situatie. Er kwam beweging in het team. De begeleiding was professioneel en deskundig.”  Adviseur Zorginstelling.

Verrassend hoe paarden je kunnen begeleiden bij je proces.

“En te merken hoe je houding en energie invloed hebben op jezelf, de paarden en op anderen.”

Jessica, Zorginstelling.

 

De oefeningen met paarden vond ik geweldig…..ben daardoor erg ontspannen.

“Door gewoon te doen/beginnen kom je bij een resultaat dat inzicht geeft voor de hele groep.”

 Mick.

Wat ik graag wens

“Is dat ik een, voor alle betrokkenen, fijne interactie met de omgeving heb.
Op de een of andere manier heb ik dat bij de coaching met de paarden/honden bij jullie.
Ik vond het heel erg leuk dat je zus even in het begin erbij kwam zitten. Verder vond ik het heel fijn dat jij niet alleen coach (als rol) bent. Jij gebruikt alle kwaliteiten die jij hebt als coach en mens ter ondersteuning van mijn groeiproces.”

Elly.

‘Ik weet nu hoe ik moet leidinggeven”

 Marianne.

“A life changing awareness”

Frank Snellens, HR Directeur PHILIPS, twee jaar na een kennismakingsessie.

Het was een indrukwekkende en waardevolle dag!

“Ik ben een van de mensen die diep geraakt is door deze mooie paarden. Ik heb mijn angst voor deze grote edele dieren overwonnen. Complimenten aan Inge Oude Avenhuis en Marieke Van Asselt voor de coaching en begeleiding aan ons team en aan mij persoonlijk. Een ieder wordt uiteindelijk gespiegeld en dat is nooit gelijk aan een ander. Een zeer geslaagde dag!” 

Anita van der Velde/Rabobank

Met de teamcoaching is de doelstelling meer dan behaald.

“We hebben meer van elkaars kwaliteiten leren kennen en we zijn krachtiger geworden, en daarenboven hebben we door het kernkwadrantenspel ervaren en zijn we ons bewust geworden van het feit dat dienstbaarheid een groot goed is maar dat we ook ons vakmanschap en onze kennis moeten inzetten in de ondersteuning. We moeten streven naar een balans tussen dienstbaarheid en ‘pal staan’ voor eigen ambacht, met als doel een partnership tussen aanbieder en aanvrager te bewerkstelligen. Hierdoor is onze eigenwaarde als dienstverlener sterker geworden.  Dat is echt de meerwaarde van de coaching.” 

Drs. Joke ter Hellen, managing director staf Faculteit TNW, Universiteit Twente en dr. Christy Schoonheijt- Oude Veldhuis, controller en MT-lid staf Faculteit Technische Natuurwetenschappen, Universiteit  Twente.

Vandaag was een bijzondere dag.

“Ik ben een van de mensen die diep geraakt is door deze mooie paarden. Ik heb mijn angst voor deze grote edele dieren overwonnen. Complimenten aan Inge Oude Avenhuis en Marieke Van Asselt voor de coaching en begeleiding aan ons team en aan mij persoonlijk. Een ieder wordt uiteindelijk gespiegeld en dat is nooit gelijk aan een ander. Een zeer geslaagde dag!” 

Anita van der Velde/Rabobank

Het was een indrukwekkende en waardevolle dag!

“Het werken met de paarden als leraar, inzichtgevers heeft me nog wel even bezig gehouden de rest van de dag. Leerzaam en leuk! De sessies bij Indra en de paarden hebben me laten inzien dat ik ‘gewoon’ op mezelf vertrouwen mag en kan. Ook in afwijkende situaties.  Mijn handelen vanuit gevoel voelt veel beter. Geeft me ook een bepaalde rust. 

Een speciaal gevoel krijg je als beide paarden na een oefening bij je komen in plaats van ver van je vandaan te wandelen. Dus ja, het gevoel nadien is goed, errug goed. Het heeft zeer zeker bijgedragen aan meer zelfverzekerdheid/geloof in mijn eigen kunnen/doen & laten. Samenwerking met de coach ging ook heel goed: ontspannen, relaxed, gelijkwaardig, open, plezierig. Top!”

Danny Semmekrot,  plaatsvervangend Shiftmanager bij URENCO Nederland.

Dankbaar!

“Dankbaar ben ik voor de (coachings-)gesprekken die ik met Inge heb mogen beleven.
Coaching schrijf ik bewust tussen haakjes omdat de gesprekken wel degelijk coaching waren maar eigenlijk nooit zo voelden.
De gesprekken vonden plaats in een veilige, respectvolle en sfeervolle omgeving, waar de tijd even stilstond en de drukte van elke dag even niet bestond.
In de gesprekken herkreeg ik het gevoel te mogen zijn wie ik ben, er werd echt geluisterd, niet oordelend en zonder mening.
In deze gesprekken die zowel het domein van het werk als mijn prive-domein betroffen, werden soms vragen gesteld die mij aan het denken zetten, werden nieuwe inzichten aangetipt en werd mijn blik op prettige wijze verruimd.
Hierdoor heb ik meer inzicht in mezelf gekregen, in mijn kracht, mijn passie, mijn diepste drijfveren. En heb ik met hernieuwde energie het werk en mijn privéleven weer helemaal opgepakt.
Door de gesprekken met Inge heb ik mijn authenticiteit hervonden en geaccepteerd.“

Quinten van der Molen
Manager non-profit organisatie en authentiek mens

Het loopbaantraject.

“Het loopbaantraject bij Inge heeft mij veel inzicht gegeven. Het werken met paarden zorgde ervoor dat we echt konden kijken naar onderliggende lagen en drijfveren, waardoor het mogelijk was het daadwerkelijke doel veel zuiverder voor ogen te krijgen. Het traject heeft mij veel inzicht gegeven in mijn vaardigheden en de mogelijkheden daarmee, wat zich vertaalde in veel zelfvertrouwen hierin. Daarnaast heb ik geleerd stil te staan bij wat ik zelf wil, en wat voortkomt uit sociale patronen en verwachtingen. Door dit onderscheid te maken sta ik veel meer in mijn eigen kracht. Beide aspecten hebben me duidelijk in zowel mijn werk als sollicitaties een grote sprong vooruit gegeven.”  Marijke Timmermans, industrieel ontwerper.

De zelfevaluatie van de Raad van Commissarissen.

De zelfevaluatie van de Raad van Commissarissen van De Goede Woning (Apeldoorn) hebben we dit jaar (2013) op een andere wijze ingevuld dan voorgaande jaren. We kozen voor een “niet-vergadersetting”. Na bespreking van ieders ontwikkelpunten, mede aan de hand van ‘kaarten’, gingen we naar de paarden. Diverse oefeningen, individueel en gezamenlijk, leren je veel over jezelf en de ander. Het paard geeft terug wat hij voelt. Spanning en ontspanning werden zichtbaar. De aanpak, omgeving en sfeer van Indracoachenmetpaarden biedt alle gelegenheid om een zelfevaluatie in te vullen. De ervaring met de paarden was zeer waardevol, geeft veel inzicht in jezelf en het team en zal lang in mijn herinnering blijven.”  drsIngrid Lammerse, directeur Dienst HRM Saxion Hogeschool en lid Raad van Commissarissen Woningbouwcoöperatie De Goede Woning.

Ons MT is meer een team geworden

Ons MT is meer een team geworden en ook op persoonlijk niveau was de workshop van toegevoegde waarde. De oefeningen met de paarden waren wederom indrukwekkend,  het schept een band in de groep en individueel maakt het mensen sterker.  Het MT is enthousiast over deze teamdag met paarden. Een aanrader.  Kolonel drs. J.J. Stoop, directeur DienstenCentrum Bedrijfsmaatschappelijk Werk van het Ministerie van Defensie.

Met ons team

“We hebben met ons team twee prachtige dagen gehad in een prachtige omgeving. Ik heb het gevoel dat we met de groep verder zijn gekomen dan ik ooit had durven hopen. We hebben een hele mooie start gemaakt.  Een positief gevoel, een boost.”  Edwin Luttjeboer, projectleider van de projectgroep kennismanagement en informatievoorziening van het DienstenCentrum HR van het Ministerie van Defensie.

Reactie op de themadag van het directieteam van de Bedrijfsgroep Defensie Personele Diensten, Ministerie van Defensie:

“De dag was tot in de puntjes voorbereid, vond plaats onder de deskundige leiding van Inge, voldeed helemaal aan de vooraf afgesproken doelstellingen en vond plaats in een prachtige en ook veilige en respectvolle omgeving. Het theoretisch gedeelte was goed, het praktische deel uitmuntend en is heel goed aangeslagen bij alle deelnemers.

De oefeningen met paarden hebben bij mij en alle deelnemers de ogen meer dan geopend. Het was bijzonder opvallend hoe in zo een korte tijd de persoonlijke kenmerken van de deelnemers (w.o. hun persoonlijke wijze van leidinggeven) door het paard  werden gespiegeld. De veilige en respectvolle wijze waarop dit met de individuele deelnemers werd geëvalueerd/gereflecteerd verdient alle respect.

De dag is op een mooie wijze bij alle deelnemers “binnen gekomen”. Het heeft de leden van het team aan het denken gezet, en op voorhand aanwezige scepsis bij een enkeling is gesmolten als sneeuw voor de zon. Ik weet dat menigeen overweegt terug te komen met haar/zijn team dan wel individueel. Het team is door deze dag hechter geworden en een vervolg sessie zou zeker goed zijn als dit team in deze samenstelling nog een tijd door zou gaan.

Uit het team heb ik heel veel positieve feedback mogen ontvangen over Inge. Zij werd als heel professioneel, kundig, plezierig, veilig ervaren en er was alom lof over haar respectvolle wijze van met de leden van mijn team omgaan.

Het was een perfecte dag.”

Kolonel René Luijten, directeur Bedrijfsgroep Defensie Personele Diensten, Ministerie van Defensie.

Aha-erlebnis

“Inge is een inspirerende en gedreven coach en haar input heeft een absolute meerwaarde ten opzichte van eerdere coachingstrajecten die ik gedaan heb. Het werken met paarden leidt tot een “Aha-erlebnis” waar je echt iets mee kunt in de dagelijkse praktijk!”  Dr. Christy Schoonheijt-Oude Veldhuis, controller faculty of science and technology, Universiteit van Twente.

Als HR manager

Als HR manager heb ik in de praktijk veel te maken met coaching en denk je alles wel te weten, maar de ervaring met een paard is uniek. Het geeft een kick wanneer je de paarden oefeningen kunt laten doen zonder dat je ze moet dwingen. Ik heb tijdens de sessie gemerkt dat wanneer je je meer bewust focust op gedrag je veel voor elkaar kunt krijgen, meer dan je verwacht. Een geweldige ervaring die naast het geven van een positieve impuls aan je zelfvertrouwen je ook laat inzien dat het goed is om met respect anderen te benaderen. Een aanrader voor diegenen die meer van zichzelf willen leren kennen en daarmee aan de slag willen”. Inge en Karin bedankt. Frank Snellens, HR Cluster Manager, PHILIPS.

* Zes maanden na deze sessie: “ Tijdens de sessie Coachen met Paarden heb ik ervaren door het paard Rokka dat het belangrijk is om steeds achterom te kijken om te zien of het paard en dus het team nog volgt. Zes maanden na mijn sessie met Coachen met Paarden denk ik nog regelmatig aan deze ervaring  ik realiseer mij dan hoe belangrijk het is verbinding te houden met het team ook als je zelf sneller wilt. “
Frank Snellens, HR Manager Cluster Noord, PHILIPS.

In één woord: spectaculair!

“Mijn zelfbeeld is veranderd, ik ben sterker geworden. Ik ben een sterke vrouw geworden. De sessies hebben mij inzicht gegeven in wie ik ben en wat ik wil. Het heeft mij laten zien wat ik moet doen om mijn doel te bereiken en wat de mogelijkheden zijn. Ik ga naar huis als een zelfverzekerd mens die weet wat ze wil met haar toekomst en weet hoe zij haar einddoel kan bereiken.”  Coachee van de Universiteit Twente.

Mooie ervaring, “Ontwapenend”

“Aanrader”. Na de verkenningsfase, op het moment dat verbinding ontstaat met het paard, geeft dat een “ultiem” gevoel van vertrouwen. Goede confrontatie met je persoonlijkheid en je innerlijke waarden. Het vertrouwen en de rust die je ervaart is een prima voedingsbodem om jezelf ‘bloot’ te geven en echt aan je ontwikkeling te werken. Stephan Oudshoorn

To work with such a gentle but powerful animal

“To work with such a gentle but powerful animal is a fresh way to learn. The coachproces was peaceful but exhilaratious. It is a completely different experience. The coach explained everything very clearly. I felt confident as I began each task. I recommend this way of coaching and training without hesitation. Such a peaceful setting, kind natured horses, a knowledged and patiënt coach. I left the course with a relaxed and positive feeling.” Mike Cox, executive director Rabobank Utrecht.

Een geweldig leuke ervaring!

“Het gaf Rust. Door alleen bezig te zijn met het paard en de verbinding tussen mens en paard deed de rest van de wereld er even niet meer toe. Het bracht me in het hier en nu. Heel bijzonder. Door de coachingsoefening met paard wordt de kern van het probleem helder en duidelijk. Het gaat zeker werken in de praktijk. Hoewel ik jarenlang heb paardgereden was ik me nu veel meer bewust van de interactie met het paard. Het paard geeft direct respons en feedback op je gedrag en intentie. De gedachten en het gedrag van een paard komen overeen met die van een mens. Je hebt het idee dat je een spiegel voor je hebt. Een heel mooie ervaring! Een aanrader, ook voor teams. Locatie Horstlinde: gemoedelijke sfeer en mooie paarden. Tineke Kuyper, YACHT.

De click’ met het paard vond ongelooflijk snel plaats!

“Ik had hiervoor nooit contact gehad met deze prachtige intelligente dieren. Het paard gaf me het gevoel dat alles ‘ok’ was. Het proces ging heel snel. De coach stelde ons gerust en legde alles heel duidelijk uit. Zij is erg vakkundig. Je kunt merken dat zij ervaring heeft met paarden en met het begeleiden van mensen op hun werk. Wij voelden ons in goede handen. Het coachen met paarden bleek goed voor de onderlinge relaties. Je kunt duidelijk de verschillende karakters zien van de collega’s en hoe we met goed overleg onze doelen kunnen bereiken. We voelden ons thuis en zijn als team dichter bij elkaar gekomen. Prachtige ambiance in Wierden en lekker eten. Ga zo door!” Barbara, manager Rabobank International.

De teamdag was enorm leuk!

“Een aanrader. De inleiding was inspirerend en leerzaam. Het werken met de paarden bijzonder. Ik had niet gedacht dat het me zoveel zou doen. Ik ervoer een connectie met het paard, een heel “warm” gevoel. Al met al echt een aanbeveling om de groepsband te versterken. Met name het benoemen van elkaars kwaliteiten en de oefening met het paard die daar aan was gekoppeld. Dank voor de bijzondere ervaring!” Kirsten Roskam, manager kennis en kwaliteit, Damsté Advocaten & Notarissen.

Het was een bijzondere ervaring

“Het was een bijzondere ervaring om, samen met Inge, de bak in te stappen. Nooit eerder was ik zo dicht in de nabijheid van een paard. Zou het paard Amor mijn angstige spanning voelen? Zou de coaching daardoor niet gedoemd zijn te mislukken? Niets bleek minder waar. Vanaf de eerste verbindingsoefening met Amor ervoer ik de magie van het contact met het paard. De warme en rustgevende aanwezigheid van het paard gaf rust in mijn hoofd en de ondersteunende en goed getimede vragen van Inge brachten helderheid in de chaos van mijn gedachten over hoe ik de problemen in mijn team het beste kon aanpakken. Antwoorden kwamen als vanzelfsprekend bovendrijven. Door de manier waarop Amor me door de bak begeleidde op mijn weg langs de vragen en antwoorden, wist ik dat het goed was.” Afdelingshoofd van twee teams van 40 medewerkers van een NGO.

* Resultaat twee maanden na deze sessie:  “Twee maanden na mijn Indra-coaching kan ik concluderen dat het inzicht dat Amor en Inge me gegeven hebben, me daadwerkelijk verder heeft geholpen. Tijdens de sessie in de bak werd ik me ervan bewust dat ik alle problemen van mijn organisatie veel te veel in mijn eentje aan het oplossen ben. Omdat ik me daar als eindverantwoordelijke nu eenmaal toe geroepen voel. En dat terwijl de sleutel voor succes gewoon ligt in het samen doen. In het leggen van verbindingen tussen en met mensen en uitdagingen. Het delen van mijn zorgen en beslommeringen met mijn medewerkers voelt goed en doet hen bovendien opbloeien omdat een beroep gedaan wordt op al hun kwaliteiten. Hoe eenvoudig kan het zijn? En hoe bijzonder om dit inzicht via paardencoaching te hebben verkregen. Waarvoor nogmaals heel erg bedankt!

Ik heb erg genoten

Ik heb erg genoten van de sessie in de buitenlucht met de paarden. Het was goed om het te hebben over het stukje feedback ontvangen. Het was leuk om op deze manier zoveel te leren over paarden, iets waar je anders niet snel van hoort. Het was bijzonder om contact te leggen met de merrie Rokka en te zien hoe brainwaves en energyfibes uitstralen en zorgen voor reactie. De reacties en interactie vond ik erg intrigerend. Kunnen wij dit als mensen zo ook leren? Op den duur moest ik even denken aan Avatar, waarin op de verre planeet alles met elkaar verbonden is. Het maakt me ook duidelijk hoe je bedoelde dat met paardencoaching ook wel groepen getraind kunnen worden. Zoals je ook wel aangaf lijkt het iets waar een heleboel mee gedaan kan worden. Ik ben benieuwd.” Coachee anoniem. 

Voor de sessie was ik door andere zaken nogal onrustig

Voor de sessie was ik door andere zaken nogal onrustig; het ernaar toe fietsen hielp maar was meer een ‘wegwerken’ van de onrust. Achteraf voelde ik dat ik echt met beide benen op de grond stond en de energie veel natuurlijker stroomde. Dat bij mezelf stilstaan en niet zomaar voorbij lopen aan bepaalde zaken gaf een zekere ruimte die me heel goed deed. Het coachproces was zeer bijzonder en leuk. Bijzonder te zien hoe het paard reageert, met name op de kwetsbare onderwerpen. Op de andere onderwerpen zag ik er niet zoveel bij, maar misschien laat dat ook zien waar het op dit moment om gaat in mijn leven. Het stuk rondom de kwaliteiten en ervaringen was leuk en gaf vertrouwen. “  coachee anoniem.

Ik ervoer een gevoel van blijdschap!

“Het coachen met paarden heeft me veel inzicht en bevestiging gegeven. Je hebt en neemt de tijd om hier bewust bij stil te staan. Ik kreeg inzicht in mijn eigen gedrag en het effect hiervan op anderen in een veilige en vertrouwde sfeer. Dank voor de leerzame en leuke ochtend!” Nikee.

Het werken naast paard

Het werken naast paard, gaf mij inzicht en maakte het mogelijk om keuzes te maken voor de toekomstrichting van mijn bedrijf. De spiegel die paard voor mij was heeft mij verrast en bracht me dichter bij mezelf. Ik werd er blij van. Het coachen met paarden wil ik zeker aanbevelen” Johan, dga van een trainingsbureau.