Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Zouden wij dit ook kunnen leren?

Dit was een vraag van een van onze coachees na zijn interactie met paarden tijdens het coachen. Het ging over bewust werken met non-verbale communicatie en de effecten van je eigen energie op anderen.

Deze maand is het zes jaar geleden dat honderden paarden in Marum gered werden. In de nacht van dinsdag 31 oktober op woensdag 1 november 2006 werd achter de zeedijk bij Marum (Frl) een grote groep paarden ingesloten door het water. Drie dagen lang stonden ze op een eilandje en trotseerden ze kou en isolement.

Op 3 november werden 200 paarden na een indrukwekkende reddingsactie onder leiding van vier amazones op het vaste land in veiligheid gebracht. Beelden hiervan gingen de hele wereld over en staan bij vele mensen diep in het geheugen gegrift.

Wat verschillende instanties, voorzien van kennis en groot materieel de eerste drie dagen lang niet lukte, lukte vier jonge vrouwen te paard wel. Wat maakt nu het verschil?

Wanneer je passie voor iets voelt is je waarneming op dat vlak veelal scherper dan wanneer je geen passie voelt voor het onderwerp. Daardoor kun je met inlevingsvermogen meer aansluiten bij het onderwerp van je passie. Het maakt niet uit of dit over paarden, natuur, motoren, auto’s, muziek of je leven of loopbaan gaat.

“Great dansers are not great because of their technique. They are great because of their passion.”   Martha Graham

De beschikbaarheid over kennis, mankracht en materieel is dus niet altijd voldoende. Passie en moed, en buiten gebaande paden durven denken, inlevingsvermogen, daadkracht en leiderschap vormden hier de combinatie van schakels om iets dat onmogelijk lijkt, mogelijk te maken.

Vaak hebben we talenten gekregen die aansluiten bij onze passies.

Als je het gevoel hebt dat je stilstaat in je werk, dat er iets knaagt, je vraagt je af wat je nog doet binnen je huidige plek, neem dat dan serieus. Neem de tijd om over een volgende stap na te denken. Het is slecht voor je ziel om ergens te blijven hangen waar je klaar bent. Het is meestal ook niet goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt bergen verzetten wanneer je werkt met je passies. Voer gesprekken, koop een zelf-doe boek om je te helpen een nieuwe stip op de horizon te plaatsen of investeer in een goede coach.

Nog even genieten van de redding?  Zie

http://www.youtube.com/watch?v=e8iSYMkFO2A&feature=related