Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Artikel Radbout Universiteit:

Een paard kun je niet voor de gek houden’

Datum bericht: 13 november 2015

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Van een van onze klanten kregen we dit artikel doorgestuurd. We vonden het herkenbaar en leuk en delen het bij deze graag.

Enny Das is hoogleraar Communicatie en beïnvloeding. Mede op haar initiatief volgen zestig masterstudenten eind november een training persoonlijk leiderschap– met hulp van paarden.

Onze studenten Communicatie & Beïnvloeding en International Business Communication gaan na hun studie vaak aan de slag als communicatieadviseur. Dat kun je niet alleen uit boeken leren: je persoonlijke stijl en je adviesvaardigheden, daar moet je ook actief mee aan de slag. Dat leer je vooral tijdens je stage en als onderdeel daarvan willen we studenten goed naar zichzelf laten kijken.

‘We hebben deze training eerder gedaan met een kleinere groep studenten, als pilot. Natuurlijk zijn er mensen die argwanend zijn. Ik wilde het zelf ook eerst zien. Maar dan vraag je een groepje studenten om paarden van de ene naar de andere kant van een wei te leiden en dan zie je wat daar voor nodig is. Onderlinge afstemming. En contact met de paarden. Trekken heeft geen zin, duwen ook niet. Branie doet ze niks. En met woorden alleen begin je weinig: je moet ze overtuigen, meenemen in wat je van plan bent. Dat gaat voorbij woorden. We zagen veel kwartjes vallen. Echt prachtig.

‘Het mooie aan paarden is: ze spiegelen jouw gedrag. Een mens kun je nog wel eens voor de gek houden, een paard niet. Ze confronteren je met het verschil tussen wat je denkt te doen en wat je werkelijk doet. Dat sluit aan bij het type student dat wij als opleiding willen afleveren: mensen die niet alleen kennis hebben, maar die ook weten wat ze daarmee moeten doen.’